افسردگی چیست ؟
می توانیم در توضیح اینکه افسردگی چیست بگوییم افسردگی یکی از اختلالات روانپزشکی است که امروزه در جوامع و فرهنگ های گوناگون رواج بسیار پیدا کرده است ، افسردگی جنبه های مختلفی از زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد که معمولاً در فکر ، عمل ، احساسات و اعتماد به نفس افراد نقش بسزایی دارد. به همین دلیل است که افراد با مراجعه به روانشناس متخصص و دریافت مشاوره و خدمات روانشناسی، از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرده و یا به درمان بیماری می پردازند.
تعریف دیگری که برای افسردگی می توانیم داشته باشیم این است که افسردگی باعث می شود علایق گذشته ی خود را دیگر دوست نداشته باشیم و و دائماً در حال تنبیه خود باشیم و همچنین احساس خستگی زیاد از حد کنیم.
باید این نکته را به یاد داشته باشیم که همه ی ما ممکن است گاهی اوقات در زندگی روزمره خود از حال خوبی برخوردار نباشیم ، ولی وقتی این حال ادامه دار شود و زمان طولانی با آن درگیر باشیم یکی از علائم افسردگی می باشد.
بر اساس بررسی های صورت گرفته از هر ده نفر حداقل یک نفر دچار افسردگی می شود . افراد مختلف از نظر بیولوژیکی دارای استعداد های گوناگون برای گرفتن افسردگی هستند ، ممکن است یک فردی با از دست دادن والدین خود تنو یا نا موفق بودن در روابط اجتماعی و یا از دست دادن شغل، سریعاً دچار افسردگی شوند و بعضی از افراد هم هسد که سریعاً دچار مشکل افسردگی نمی شوند که بسته به نوع وراثت و نوع شخصیت افراد قابل تغییر است.
پس از آشنایی اولیه با اینکه افسردگی چیست می خواهیم شایع ترین دلایل ایجاد افسردگی در افراد را بررسی کنیم؛ پس با ما در ادامه همراه باشید.
علل افسردگی چیست ؟
به طور کلی عواملی که باعث اضظراب افراد شود می تواند از اصلی ترین دلایل ایجاد افسردگی باشد ، هر چقدر این عوامل استرس زا در زندگی افراد بیشتر رخ دهد احتمال ابتلا به افسردگی را بیشتر می کند ، به طور مثال روابط عاطفی افراد در زندگی اگر دچار مشکل شود یعنی یا بین زوجین طلاق صورت گیرد و یا نزدیکان فردی فوت کند، احتمال ابتلا به افسردگی را بسیار زیاد می کند.
از دیگر دلایل افسردگی می توان به تنهایی و منزوی بودن افراد اشاره کرد ، که این مسئله ممکن است هم در جوانی افراد بوجود بیاید و هم در سالمندی آن ها ، که اگر فرد در جوانی از تنهایی رنج ببرید احتمال ابتلا به افسردگی بسیار زیاد است.
این نکته نیز لازم به یاد آوری است که افسردگی فقط در مواقع سخت و مشکل زندگی بوجود نمی آید بلکه ممکن است در مواقعی که زندگی در دوران آرام و خوب هم هست فرد دچار افسردگی شود که این مسئله به ضمیر نا خود آگاه هر یک از افراد بر می گردد.
آیا اضطراب اصلی ترین دلیل افسردگی است ؟
همانطور که پیش تر نیز اشاره شد یکی از دلایل مهم افسردگی اضظراب بیش از حد است ، اضطراب به صورت معمولی برای همه ی افراد لازم است ولی اگر این اضظراب بر روی هورمون های بدن و مغز افراد تاثیرگذار باشد منجر به ایجاد افسردگی می شود.
البته تنها اضطراب دلیل اصلی این بیماری نمی باشد بلکه به طور مثال در برخی موارد، فقر هم می تواند عامل اصلی ایجاد افسردگی در افراد باشد و یا حتی نگرش افراد در مسائل مختلف می تواند عامل اصلی ایجاد این بیماری باشد ، یعنی فرد دائم در حال غصه خوردن و سرزنش خود به خاطر اتفاقات گذشته است که با ایجاد یک شکست در زندگی آن ها می تواند عامل اصلی ایجاد افسردگی در آن ها باشد.
تجربیات نا مطلوب در زندگی افراد که ممکن است از کودکی آن ها شکل بگیرد مانند فضای نا امن خانواده و یا سو استفاده های فیزیکی و روانی ایجاد شده در کودکی آن ها می تواند از علل افسردگی باشد.
کمال گرایی افراد هم می تواند باعث این بیماری در افراد مختلف شود زیرا دائماً در حال سرزنش خود هستند و سر سختانه خود را قضاوت می کنند.
علائم افسردگی کدامند ؟
علائم افسردگی عبارتند از :
- درماندگی و نا امیدی : یعنی اینکه فرد احساس می کند هیچ چیز درست نیست و درست هم نخواهد شد و به طور کلی هیچ چیز نمی تواند حالش را خوب کند.
- مختل شدن فعالیت های روزانه : با هیچ یک از فعالیت هایی که قبلاً باعث خوشحالی شما می شد ارتباط برقرار نمی کنید و این فعالیت ها دیگر نمی تواند اثر مثبتی در زندگی شما بگذارد.
- تغییرات وزنی : ممکن است به شکل قابل توجهی دچار اضافه وزن یا کاهش وزن شوید و این خود یکی از علائم افسردگی در افراد می باشد.
- تحریک پذیری بالا : در این حالت سطح تحمل شما پایین می آید به سرعت با کوچک ترین مسائل کنترل خود را از دست می دهید و عصبانی می شوید.
- اختلال در خواب : اختلالاتی در خواب شما ایجاد می شود که ممکن است یا کم خواب شوید و یا بسیار زیاد از حد بخوابید.
- کم شدن انرژی : از لحاظ فیزیکی خستگی بسیار وجود شما را در بر می گیرد و حتی کوچک ترین فعالیت ها هم از نظر شما طاقت فرسا به نظر می رسد.
- کمبود اعتماد به نفس : وقتی به علت افسردگی دچار کمبود اعتماد به نفس می شوید، از خود بیزار می شوید و خود را دائماً سرزنش می کنید.
- عدم تمرکز : در مسائل کاری و یا تحصیلی خود دچار مشکل می شوید و توان تمرکز کردن را ندارید.
- ایجاد درد : گاهی اوقات افراد به دلیل ابتلا به افسردگی ممکن است دچار سر درد ، کمر درد و معده درد شوند.
راه های درمان افسردگی چیست ؟
مهم ترین مسئله برای شروع درمان افسردگی این است که درک کنید چرا دچار این بیماری شده اید ، مثلاً ممکن است به خاطر مسائل عاطفی باشد و یا فقدان دوست و هم صحبت منجر به این مسئله شده باشد و یا حتی در مسائل کاری و تحصیلی دچار این بیماری شده اید که پس از شناخت دقیق آن می توانید قدم اول برای درمان افسردگی را بردارید.
بعد از آن می توانید با ایجاد دوستی ها و ارتباط با افراد دیگر متوجه شوید که آیا حالتان بهتر شده است یا خیر و یا با نجام فعالیت های ورزشی و ایجاد رژیم غذایی مناسب خود را درمان کنید.
اگر بعد از طی شدن راه هایی که به آن اشاره شد تغییری در خلق و خوی خود ندیدید لازم است به مشاوره های درمانی و یا روانشناس مراجعه کنید ، روانشناس ها با انجام مشاوره و نشان دادن راهکارها می توانند نقش بسزایی در درمان شما ایفا کنند.
موارد بسیار حادی هم وجود دارد که فرد به خودکشی فکر می کند و یا آن را انجام می دهد که در این مواقع شما باید به روانپزشک مراجعه کنید که این روانپزشک ها با مشاوره و ارائه خدمات روانپزشکی و تجویز داروهای مخصوص می توانند از وخیم تر شدن حال شما جلوگیری کنند.
با تشکر از اینکه ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید از شما عزیزان می خواهیم که اگر تجربه ای راجع به افسردگی داشته اید با ما در قسمت نظرات در میان بگذارید.
تماس با دکتر پیمان راد
دریافت مشاوره رایگان
33 85 00 44 – 021