“ازدواج یک هندوانه دربسته است” از قدیم بزرگترها موقعی که کسی در دریایی از تردید و شک موقع تصمیمگیری برای ازدواج بود، این رو میگفتن و این که توکل بکن و برو جلو و … .
حقیقت اینجاست که هنوز هم نمیشه ادعا کرد به مرحلهی ازدواج با شرط چاقو رسیدیم اما خوشبختانه میشه قبل از ازدواج با کمکگرفتن از مشاوره قبل ازدواج و شرکت در کلاسها و کارگاههای قبل ازدواج تا حدی از در بسته بودن کاملش درآورد.
تو این پست قصد داریم راجع به مشاوره پیش از ازدواج صحبت کنیم. ببینیم اصلا آیا ضرورتی داره و اگر آره چه ضرورتی؟ این که برای چه کسانی مناسب هست. هدف اصلیش چیه و ساختار جلسات چطور هست و چه مسائلی در این جلسات بررسی میشه و چه سوالاتی پرسیده میشه.
مشاوره قبل ازدواج چه ضرورتی داره؟
مشاوره قبل ازدواج چه ضرورتی داره؟
مشاورهی قبل ازدواج برای چه کسانی ضروریه؟
ساختار کلی جلسات مشاوره قبل ازدواج چطوره؟
در جلسات مشاوره قبل ازدواج چه مسائلی بررسی میشه؟
موضوعات دیگری که در مشاورهی پیش از ازدواج بهش پرداخته میشه:
معمولا افراد قبل از ازدواج دچار استرس میشن یا اینکه اینقدر در هیجانات آشنایی اولیه غرق هستن که امکان داره نتونن به درستی تصمیم بگیرن یا همهی جوانب لازم رو بسنجن و بتونن انتخاب درستی داشته باشن یا در ادامه به خوبی رابطه رو مدیریت کنن. بنابراین یکی از مهمترین موضوعاتی که هر فردی که قصد ازدواج داره بایستی به اون توجه کنه، مشاورهی پیش از ازدواج هست.
حتما بخونید
خودمراقبتی
آمنه ولایتی
گاهی افراد قبل ازدواج تصویر رویایی از زندگی زناشویی دارن و ممکنه فکر کنن که بعد از ازدواج هیچ مشکلی وجود نداره و کارها خود به خود روی غلتک میافتن و آمادگی برای ازدواج لازم نیست درحالی که حقیقت اینطور نیست.
در اینجا نقش مشاوره قبل ازدواج مهم میشه چون کمک میکنه تا طرفین با واقعیتهای ازدواج که ممکنه خوشایند یا ناخوشایند باشه، آشنا بشن و بعد از درک این واقعیتها بتونن تصمیم مناسبی بگیرن.
از طرفی مشاوره پیش از ازدواج کمک میکنه تا دو طرف به شناخت کاملتری از هم برسن چون ممکنه در خلال آشنایی یا خواستگاری تمام واقعیتهای شخصیتی در گفتگوها بدلیل تعارف و خود سانسوری و … آشکار نشه.
از کارهای مهمی که در جلسات مشاوره پیش از ازدواج به اون پرداخته میشه، کمک به کسب مهارتهای مختلف برای یه رابطه سالم، درست و رسیدن به یه توافق راجع به برنامهریزیهایی هست که بعد از ازدواج به اون نیاز هست.
از مسایل مهمی که در این جلسات بررسی میشه، اختلافهایی هست که ممکنه در آینده مسالهدار بشه با وجود تفاوتهایی که در ویژگیهای شخصیتی، طبقاتی و مذهبی دو طرف وجود داره.
دکتر جان گاتمن و جولیا گاتمن که دو نفر از معروفترین اساتید خانوادهدرمانی هستن، بسیار بر اهمیت کارگاههای مشاوره پیش از ازدواج برای زوجین تاکید میکنن و عقیده دارن اینچنین کارگاههایی به زوجین کمک میکنه تا از همان ابتدا بتونن رابطه سالمی ایجاد کنن.
مشاورهی قبل ازدواج برای چه کسانی ضروریه؟
میشه گفت برای همه ضروریه چون فرصتی رو فراهم میکنه تا دو طرف بتونن در یه فضای امن و تحتنظر یه فرد متخصص، افکار، عقاید و انتظاراتشون رو به اشتراک بگذارن و در مورد مشکلات احتمالی صحبت کنن و به دنبال راهحلهای ممکن بگردن .
ساختار کلی جلسات مشاوره قبل ازدواج چطوره؟
بعضی از جلسات مشاوره فردیه و بعضی به صورت زوجی برگزار میشه. به طور کلی در این جلسات مشاور تلاش میکنه که الگوهای ارتباطی دو طرف رو پیدا کنه تا بتونه اشکالات احتمالی رو پیدا کنه و آموزشهای لازم رو بهشون بده.
مشاوره قبل ازدواج
در این جلسات هر کدوم از طرفین دیدگاهشون رو نسبت به ازدواج ایدهآل بیان میکنن و مهارتهایی رو که نیازه، یاد میگیرن.
در جلسات مشاوره قبل ازدواج چه مسائلی بررسی میشه؟
میزان صمیمیت:
این که آیا میتونن بدون ترس از قضاوت حرف بزنن.آیا از نظر سلایق، فرهنگ، رفتارها و .. با هم هماهنگ هستن یا نه و …
جذابیت جسمی:
اگه یکی از طرفین ویژگیهای ظاهری و جسمی طرف مقابل رو نپسنده و بخاطر عوامل دیگه تصمیم به ازدواج گرفته باشه، این رابطه احتمالا سرانجام خوبی نخواهد داشت.
تعهد، مسئولیتپذیری و وفاداری طرفین:
این که هر کدوم از دو طرف چه تعریفی از تعهد دارن و معیارهای وفاداری از نظر هر کدوم چطوره.
بررسی تیپهای شخصیتی:
ممکنه یکی اهل تفریح باشه و دیگری تنهایی رو ترجیح بده.
یکی درونگرا باشه و دیگری برونگرا.
یکی اهل ریسک باشه و دیگری محافظهکار و …
برای شناخت بیشتر معمولا از تستهایی مثل تست شخصیت مایرز بریگز ، تست ۵ عاملی یا تست کهن الگوی زنان و مردان استفاده میشه.
مشخص کردن نیازهای اساسی دو طرف قبل از ازدواج :
بر اساس نظر ویلیام گلسر هر انسانی چند نیاز اساسی داره که البته در هر فردی میزان هر کدوم از نیازها متفاوته. این نیازها عبارتند از:
نیاز به بقا، نیاز به قدرت، نیاز به عشق و تعلق خاطر، نیاز به آزادی، نیاز به تفریح و لذت
موضوعات دیگری که در مشاورهی پیش از ازدواج بهش پرداخته میشه:
نگاه دو طرف به مسایل احساسی و عاطفی: اینکه عشق از نظر هرکدوم چگونه است. دلیل ازدواجشون چیه و انتظار دارن بعد ازدواج چه تغییری در زندگیشون به وجود بیاد. اینکه عمیقترین رویای هر کدوم چیه و دوست دارن چه کارهایی رو با هم انجام بدن.
شناخت اخلاقیات، دیدگاهها و باورهای دو نفر: طبیعتا هرکسی با پیشفرضهای ذهنی خودش برای ازدواج اقدام میکنه اما نباید انتظار داشته باشه طرف مقابل هم به همین صورت به قضایا نگاه کنه.
– یکی ازسوالاتی که در جلسات مشاوره پیش از ازدواج مطرح میشه این هست که گذشته طرف مقابل چقدر مهمه؟
– اگر رابطه دچار مشکل بشه چه کاری میکنین؟
– از چه شوخی هایی خوشتون میاد یا بر عکس و ..
سوالات مربوط به زندگی مشترک در مشاوره قبل ازدواج:
سوالاتی مثل محل زندگی، نوع ارتباط با خانواده هر کدام، نوع ارتباط با دوستان یا همکاران، نظر دو طرف در مورد فرزند داشتن یا نداشتن یا تعداد، مسایل مالی و … .
بررسی پیشینه خانوادگی دو طرف در مشاوره پیش از ازدواج:
چون ازدواج به خصوص در فرهنگ ما نه تنها بین دو نفر بلکه بین دو خانواده هست، خیلی خوبه که بررسی بشه که رابطه پدر و مادر هر دو طرف چطوریه.
– رفتار پدر و مادر در مقابل خطاهای فرزند چطور بوده؟
– معیار فرزند خوب در اون خانواده چی بوده؟
– میزان صمیمیت اعضای خانواده چقدره؟
– در چه زمینههایی با هم اختلاف دارن؟
– میزان اهمیت مسائل اقتصادی چقدره؟
– چه کسی در تصمیمات مهم حرف آخر رو میزنه؟
– خانواده به چه خصوصیات خوبی معروفن؟
– چه رفتاری از سیستم خانواده رو قبول ندارن؟
– کدام رفتار رو تحسین میکنن؟
و …
بررسی دیدگاههای مذهبی در جلسه مشاوره پیش از ازدواج:
– فکر میکنین چقدر شباهت دارین؟
– چقدر حاضرین برای عقاید متفاوت هم احترام قایل بشین؟
– در صورت تفاوت عقاید چقدر ممکنه مخالفت کنین یا اون رو ترغیب کنین که مثل شما رفتار کنه؟
– نظرتون درباره شکل پوشش طرف مقابل چیه؟
مشخص کردن حساسیتها و خط قرمزهای دو طرف در جلسات مشاوره قبل ازدواج:
از اونجایی که شخصیت هر کسی از کودکی شکل گرفته و در زمینههایی دارای حساسیتهایی هست که باعث میشن در موقعیتهای خاص خاطراتی براش زنده بشه و موجب واکنش منفی بشن، بسیار مهمه که چنین مسایلی مشخص بشه.
در جلسات مشاوره قبل از ازدواج مهمه که در مورد نحوه برخورد با خشم دو طرف صحبت بشه و در صورت داشتن الگوی نامناسب مهارتهای لازم آموزش داده بشه.
در این مقاله سعی کردیم با بررسی ضرورت و نکات و مسائلی که در جلسات مشاوره قبل ازدواج بررسی میشه و به ما کمک میکنه بتونیم بهتر و آگاهانه انتخاب کنیم، به اهمیت این جلسات پی ببریم. طبیعتا هردو نفر با هم متفاوت هستن، اما در مساله ی مهمی مثل ازدواج خیلی مهمه که نوع تفاوتها و میزان اهمیت اونها و همینطور نحوهی مواجهه بررسی بشه.
چون هدف اصلی مشاوره پیش از ازدواج کمک به زوجین برای انتخاب بهتره و حکم پیشگیری رو داره و در صورت هدایت مناسب باعث میشه بهداشت روانی خانواده در آینده تامین بشه. امیدواریم که با آشنا شدن با نکات مهم و حیاتی که در مشاوره پیش از ازدواج به اونها برخورد میکنیم، حواسمون باشه که خودمون و دیگرانی که در موقعیت ازدواج قرار میگیرن از این موضوع قبل ازدواج غافل نشن.
منابع:
Tests and Procedures
premarital counseling