امروزه اکثر افراد روانشناسی را مساوی با مشاوره می دانند ، در صورتی که روانشناسی و مشاوره دو مقوله ی جدا از هم هستند که ما در این مقاله می خواهیم تفاوت آن ها را بدانیم و به بررسی هر کدام بپردازیم پس با ما همراه باشید.
مشاوره چیست؟
مشاوره، اقدامی حمایتی است که بر پایهٔ علوم روانشناسی انجام می گیرد و هدف آن حمایت از افرادی است که آسیب های روحی و روانی دیده اند و یا در معرض آسیب قرار دارند. در واقع در مشاوره، با استفاده از علم روانشناسی به افرادی که در شرایط تصمیم گیری و انتخاب قرار دارند، کمک مشورتی، فکری و اطلاعاتی داده می شود تا بهترین تصمیم و انتخاب را در مسیر موفقیت شغلی، خانوادگی و … داشته باشند. مشاوران، با استفاده از مهارتهای روانکاوی، کلامی و روانشناختی خود، سعی در تقویت عزت نفس، تفکر مثبت، سلامتی روان، تقویت قدرت روحی افراد، دارند و با توجه به تفاوتهای فردی و شرایط شخصی افراد، بهترین راهنمایی ها را ارائه می دهند.
مشاور به چه کسی می گویند ؟
مشاور به کسی می گویند که با استفاده از علوم روانشناسی به راهنمایی افراد می پردازد ، ممکن است این راهنمایی در جنبه های گوناگونی باشد ، مشاوره ها اکثراً در زمینه های تحصیلی ( کمک به دانش آموزان ، دانشجو ها ) ، مشاوره در زمینه ی شغل ( کمک به مدیران و کارکنان که می این کمک می تواند برای ارتقاء افراد در شغل هایشان باشد و یا کمک به مدیران که بتوانند به درستی افراد را انتخاب و استخدام کنند ) ، و مشاوره خانواده که چالش های رابطه افراد و پیچیدگی های آن را شناسایی می کند و آن ها را راهنمایی می کند.
شاید در نگاه اول به نظر شما بیاید که این قبیل کارها را روانشناس هم انجام می دهد ، بله روانشناس این کار ها را انجام می دهد ولی تفاوت آن با مشاوره در این است که روانشناسی اختلالاتی را بررسی می کند که مشاوره ها قادر به انجام آن نیستند ، به طور مثال فردی دارای اضطراب شدید است که این اختلال ممکن است ریشه در موارد زیادی داشته باشد که مشاور قادر به شناسایی آن نیست ولی یک روانشناس می تواند این اختلال را بفهمد و برای حل آن کمک کند.
تفاوت روانشناسی و مشاوره
- کسانی که به مشاور مراجعه می کنند اغلب دارای مشکلات حادی نیستند و آن ها به دنبال راهنمایی و حل این مشکلات هستند که برای همین می توانند به مشاور مراجعه کنند.
- مشاور بیشتر به افراد کمک می کند تا انتخاب های بهتری داشته باشند در صورتی که خدمات روانشناسی مسائل مختلف را دقیق تر و با جزئیات بیشتر ریشه یابی می کند تا به حل آن مشکل بپردازد.
- یکی دیگر از تفاوت های روانشناسی و مشاوره این است که مشاوره کمتر به گذشته افراد رجوع می کند و ریشه یابی انجام نمی دهد بلکه برای آینده هدف گذاری می کند.
- مشاوره نمی تواند اختلالات مختلف از قبیل : وسواس ، اضظراب و اعتماد به نفس را درمان کند بلکه این امور را فقط توسط خدمات روانشناسی و خدمات روانپزشکی درمان می شوند.
حال با بررسی عمده تفاوت های روانشناسی و مشاوره برای اینکه بدانید به کدام یک از این دو مورد مراجعه کنید لازم است بدانید که اگر مشکل حادی ندارید و بیشتر مشکل شما نیاز به راهنمایی و هدایت دارد می توانید مشاور را برای خود انتخاب کنید ولی اگر مشکلاتی دارید که در طول زمان حاد تر شده و مربوط به گذشته ی شما می شود باید به روانشناس مراجعه کنید تا با ریشه یابی مشکلات بتواند شما را به بهترین شکل راهنمایی کند.
رشته ی روانشناسی – مشاوره
لازم است بدانید که روانشناسی یک رشته ی دانشگاهی است و شما پس از طی کردن مقطع دبیرستان در رشته ی انسانی می توانید در دانشگاه رشته ی روانشناسی را انتخاب کنید و پس از اخذ مدرک در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری می توانید برای خود یک مطب داشته باشید و افراد را بهبود ببخشید، امروزه افراد روانشناس پس از کسب مدرک علاوه بر داشتن مطب ، به سازمان های دولتی و مراکز درمانی کمک می کنند و همچنین در دانشگاه ها به تدریس دانشجویان می پردازند.
ولی مشاوره دارای مدرک خاصی نیست و هر فردی می تواند به هر نحوی یک مشاور باشد که این آگاهی ها برای مشاور شدن می تواند هم از طریق آموزش باشد و هم از طریق تجربه های ارزنده که با استفاده از این تجربه ها و آموخته های خود افراد را در زمینه های تحصیلی ، شغل و خانواده کمک می کنند.
روانشناسی و مشاوره برای همه ی سنین می تواند مناسب باشد مانند ، کودکان ، نوجوانان ، بزرگسالان و سالمندان که هر کدام از این گروه های سنی پس از اطلاع از مشکلات خود و با توضیحاتی که دادیم می توانید روانشناسی یا مشاوره را انتخاب کنید.
معرفی انواع مشاوره
ما در مقاله ی روانشناسی بالینی چیست کامل به مبحث روانشناسی پرداختیم ، حال می خواهیم بدانیم که انواع مشاوره چیست و مشاوره علاوه بر بخش های شغلی ، تحصیلی و خانواده شامل چه بخش هایی می شود، پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
- مشاوره فردی : افراد زیادی هستند در زندگی های خود چالش های مختلفی را تجربه می کنند که با مشاوره قابل حل است ، یک مشاور خوب می تواند افراد را طوری راهنمایی کند که مسائل و مشکلاتی که باعث وجود اختلالات ذهنی و فکری در آن ها شده است درمان شود.
- مهارت های ارتباطی : مهارت های ارتباطی برای افراد اگر به خوبی تعریف شود آن ها می توانند در جنبه های گوناگون زندگی مانند : ازدواج ، روابط با فرزندان ، روابط با کارکنان و افراد دیگر موفق باشند و همین مسئله می تواند به رفاه زندگی آن ها کمک کند و نقش زیادی در خوشبختی آن ها داشته باشد.
- تست روانسنجی : یکی دیگر از فعالیت های مشاوران انجام تست روانسنجی است، تست های روانسنجی برای ارزیابی در زمینه های : درون گرایی یا برون گرایی ، افسردگی ، اضطراب ، هوش هیجانی ، حافظه ، توانایی افراد در حل مشکلات و مسائل و آزمون ها شخصیتی مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع روش های مشاوره و روانشناسی
مشاوره و روانشناسی حضوری
بهترین و موثرترین انواع مشاوره، مشاوره حضوری است. در این روش شما و مشاور رو در رو با یکدیگر صحبت می کنید و مشاورعلاوه بر شنیدن صحبت های شما، می تواند از روی صدا و لحن صحبت، حالات چهره و زبان بدن شما درک بهتری از مشکلات و دغدغه های شما داشته باشد و بهترین روش برای کمک به شما را در پیش بگیرد.
مشاوره و روانشناسی تلفنی
مشاوره و روانشناسی تلفنی یکی از روش های جایگزین مشاوره حضوری می باشد. در این روش شما می توانید به صورت ناشناس و غیر حضوری با مشاور ارتباط داشته باشید و مشکلات خود را بیان کنید و خدمات مشاوره دریافت کنید. این روش برای افرادی مناسب است که برای بیان مشکلاتشان به صورت حضوری مشکل دارند و خجالتی بودن آن ها مانع از حضور در مطب روانشناس می شود.
شما می توانید از طریق تماس تلفنی با کلینیک روانشناسی دکتر پیمان راد مشکلات و دغدغه های خود را بیان کنید و مشاوره رایگان دریافت کنید.
مشاوره و روانشناسی آنلاین
مشاوره در روش آنلاین به وسیله اینترنت، وبسایت و اپلیکیشن قابل انجام است. در این روش شما به وسیله ارسال پیام با مشاور در ارتباط هستید. از معایب مشاوره و روانشناسی به روش آنلاین عدم انتقال لحن صدا و احساسات افراد به مشاور می باشد.
با تشکر از اینکه ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید از شما عزیزان می خواهیم که دیدگاه های خود را با در قسمت نظرات در میان بگذارید.
تماس با دکتر پیمان راد
دریافت مشاوره رایگان
33 85 00 44 – 021