سم زدایی اولین مرحله از برنامه برای ترک اعتیاد است که تمامی اقدامات لازم برای ترک اعتیاد در آن ارائه میشود. سم زدایی از بروز عوارض ناخوشایند یا مرگبار ناشی از قطع ناگهانی مصرف مواد جلوگیری میکند و مواد از بدن بیمار پاک میشود.
دو روش مختلف سمزدایی در ترک اعتیاد
سمزدایی سریع : داروهایی به منظور تسریع شروع و پیشرفت فرآیند سمزدایی به بیمار داده میشود، سپس بیمار داروهای دیگری را برای کمک به تحمل علائم ناشی از قطع مصرف دریافت میکند. سمزدایی فوق سریع : بیمار بیهوش میشود و وقتی داروی بیهوشی اثر کرد، پزشک داروی مسدود کننده مواد مخدر را به بیمار تزریق میکند. این دارو بدن را مجبور میکند که فرآیند سمزدایی را شروع کند. به لحاظ نظری انتظار میرود، زمانی که بیمار به هوش بیاید، اکثر علائم ناراحت کننده را پشت سر گذاشته باشد.
البته گاهی اوقات هم شاهد هستیم که بیماران و خانواده ها از روش سم زدایی در کمپ ترک اعتیاد به جای مراجعه به مرکز معتبر ترک اعتیاد استفاده می کنند. در این حالت بیماران در مرکز به صورت موقتی بستری می شوند و روند درمان آنها در یک محیط کاملا ایزوله و بدون هیچ گونه موادی شروع می شود که در موارد شدید از داروهای کمکی نیز برای تسریع روند و تخفیف علائم ترک استفاده می گردد.
عواملی که در رویه سم زدایی و روی نوع و دوز داروها تأثیرگذار هستند عبارتند از:
- – نوع ماده مخدری که فرد به آن اعتیاد داشته است
- – مدت زمان مصرف مواد مخدر
- – شدت اعتیاد
- – روش سوء مصرف مواد مثل تزریق، خوردن، استنشاق و یا دود کردن
- – مقدار یا دوزی از ماده مخدر که فرد در هر بار مصرف کرده
- – سابقه خانوادگی
- – زمینه ژنتیکی
- – شرایط بالینی و بیماری های دیگری که همزمان وجود دارند
مراحل سم زدایی در ترک اعتیاد تا زمانی است که مواد اعتیادآور از بدن فرد خارج شود. بسیاری از افراد سعی میکنند تا سم زدایی و مراحل ترک اعتیاد را در منزل انجام دهند. ولی واقعیت این است که این کار میتواند برای فرد بسیار خطرناک باشد. خصوصاً ترک موادی مانند الکل، مخدر و روانگردانها که به دلیل علائم ترک شدید میتوانند باعث مرگ فرد شوند. به طور کلی بهترین کار برای ترک اعتیاد این است که سمزدایی در محیطی حرفهای و امن تحت نظارت کامل کادر پزشکی انجام شود.