ترک اعتیاد ترک یک بیماری است و باید توسط پزشک متخصص درمان شود تا اثرات مخرب اعتیاد به کمترین حد ممکن برسد. شاید خوددرمانی برای مدتی مفید باشد، اما مراجعه به پزشک متخصص میتواند هم روند درمان ترک اعتیاد را تسریع بخشد وهم به صورت علمی و متناسب با نیاز فرد باشد که در این صورت درصد موفقیت نیز بالاتر خواهد بود.
در دوران ترک اعتیاد، چالشهایی برای فرد بیمار به وجود می آید که باید به صورت تخصصی با آن ها برخورد شود و روش های درمانی مناسبی برای فرد بیمار در نظر گرفته شود. از این چالش ها می توان به بروز خماری و علائم ترک و نشانههای رفتاری، فیزیولوژیکی و شناختی اشاره کرد. شدت و ضعف این نشانهها بسته به نوع ماده مخدری که بیمار مصرف می کرده است متفاوت است. موفقیت در ترک اعتیاد به چند نکته مهم بستگی دارد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم :
- ویژگیهای شخصیتی بیمار
- میزان اراده و تلاش او
- حمایت اطرافیان
- نوع ماده مخدرو شدت وابستگی
- موقعیت اجتماعی بیمار
- چگونگی مقابله با اعتیاد و روش های درمانی
افرادی که اعتیاد دارند برای اینکه بتوانند بر وسوسه مصرف غلبه نمایند و برای بهبود بیماری تلاش کنند نیاز به کمکهای تخصصی دارند و به تنهایی نمیتوانند بر این مشکل غلبه کنند.افرادی که بهتنهایی سعی در ترک اعتیاد دارند احتمالاً درک و دانش صحیحی از علائم جسمی، روانی ترک و درد خماری ندارند.
اگر فردی تصمیم بگیرد تنهایی برای درمان اعتیاد اقدام کند، شاید در نگاه اول در وقت و زمان صرفهجویی شود، اما با این روش مشکلات بهصورت ریشهای حل نمیشود. مسائلی مانند اضطراب ، افسردگی، بیماریهای روانی و مشکلات خانوادگی که درگذشته فرد را به مصرف مواد اعتیادآور سوق داده اند، بدون اینکه بهبود یابند رها میشوند. در حالی که متخصص درمان اعتیاد تمامی این مسائل را بهصورت اساسی مورد بررسی قرار داده و با مشارکت بیمار حل میکند.
ممکن است بیمار در دوران ترک دچار استرس شود و نداشتن مهارت لازم برای مدیریت استرس روند درمان اعتیاد را دچار مشکل میکند و حتی میتواند باعث برگشت دوباره اعتیاد شود. در حالیکه اگر تمامی مراحل درمان زیر نظر پزشک متخصص ترک اعتیاد باشد، مهارت مورد نیاز برای روبه رو شدن با چنین شرایط سختی به بیمار آموزش داده می شود. درمان اعتیاد نیاز به پشت سر گذاشتن دوره زمانی نسبتاً طولانی، تعهد و پایبندی به برنامه درمان دارد و اگر زمان و وقت بیشتری را برای درمان این بیماری زیر نظر پزشک متخصص در یک مرکز ترک اعتیاد و با خدمات روانشناسی و خدمات روانپزشکی حین ترک اعتیاد و دوران بعد از ترک بگذارید احتمال موفقیت بسیار بیشتر می شود.
گاهی لازم است بنا به تشخیص پزشک متخصص و طی برگزاری جلسات مشاوره، برنامه درمانی بیمار تغییر کند و برنامه دیگری جایگزین آن شود. اگر فرد بیمار با نظارت یک متخصص ترک اعتیاد درمان نشود متوجه نمیشود که باید برنامه درمانی خود را تغییر دهد.
لازم به ذکر است، بعد از ترخیص بیمار نیز جلسات مشاوره روانشناسی و روان درمانی به صورت فردی و خانوادگی با فرد بهبود یافته ادامه خواهد داشت تا شخص دوباره به مصرف مواد روی نیاورد.