آزمایش اعتیاد مجموعه آزمایش هایی است که وجود ماده مخدر در ادرار یا خون شخص را بررسی می کند. این آزمایش ممکن است در جهت بررسی اعتیاد شخص به یک ماده مخدرجهت بررسی سوء پیشینه در استخدام اشخاص و در آزمایش ازدواج و مهاجرت درخواست می شود. در حال حاضر با توجه به پیشرفت های زیاد در علوم آزمایشگاهی، تستهای مختلفی در آزمایشگاهها جهت تشخیص اعتیاد موجود است.
یکی از رایج ترین آزمایش های اعتیاد، تست ادرار است؛ مواد مخدر مانند هر ماده ی دیگر پس از وارد شدن به جریان خون ، از طریق ادرار دفع می شوند بنابراین بعد از مدتی در ادرار فرد مصرف کننده قابل ردیابی می باشد. از مزیت های این تست نسبت به سایر تست ها ارزان بودن آن و در عین حال، سادگی انجام این آزمایش می باشد که این روش را بسیار متداول کرده است ولی این روش آزمایش، معایبی هم دارد که از آن جمله، دستکاری هایی است که افراد انجام می دهند و موجب منفی نشان دادن جواب آزمایش می شوند. برای جلوگیری از این اتفاق و دستکاری، نمونه گیری با نظارت کادرمرکز انجام آزمایش اعتیاد باید انجام گیرد.
برای انجام آزمایش اعتیاد نیازی به ناشتا بودن نیست و نمونه گیری و آزمایش در هر ساعت از شبانه روز انجام می شود.
منظور از تست اعتیاد ده گانه چیست؟
این آزمایش که از نمونه ادرار انجام می شود، از جمله تست های آزمایش سریع است که با استفاده از نوار ۱۰ پارامتری، ۱۰ نوع ماده مخدر مختلف را اندازه گیری و مورد ارزیابی قرار می دهد. ازجمله موادی که در این تست ها مورد ارزیابی قرار می گیرد، می توان به موارد زیر اشاره کرد :
– تست های مورفین ، تریاک و مشتقات آن
– تست هروئین
– شیشه ، آمفتامین ، متاآمفتامین
– گل ، حشیش ، ماریجوانا ، وید ، علف
– قرص های ترامادول ، بوپرونورفین ، متادون
– قرص های روانگردان ، ایکس ، اکسی کدون
– قرص های آرامش بخش
کیت آزمایش اعتیاد پنج گانه چیست؟
تست اعتیاد ۵ گانه هم زمان پنج نوع ماده مخدر را مورد بررسی قرار می دهد که در حال حاضر بیشترین مواد مصرفی می باشند. این کیت موادی مانند مورفین، شیشه،متادون و ماری جوانا و ترامادول را تشخیص می دهد.
آزمایش اعتیاد با نمونه خون
در این آزمایش سطح سرمی ماده ی مد نظر اندازه گیری می شود که نسبت به آزمایش ادرار دقیق تر و همچنین احتمال دستکاری توسط بیمار بسیار کم تر است ولی به علت هزینه بر بودن آزمایش و پیچیدگی انجام آن امروزه کم تر مورد استفاده قرار می گیرد.